Kolesterol Düşüren Besinler Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Kolesterol Düşüren Besinler Nelerdir?

Kolesterol Düşüren Besinler

Kolesterol uzun süre yüksek seviyelerde seyrettiğinde, kalp damar hastalıkları riskini artırır. Kötü kolesterolü düşürmek için ideal kiloda olmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gereklidir. Bu etkenlere dikkat edilerek kolesterol ve neden olabileceği hastalıklardan korunmak mümkündür. Kötü kolesterolü düşürmek için lifli gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar tüketilebilir. Eğer kolesterol düşürmek için sürekli ilaç kullanılıyorsa ve besin takviyesi yapılmak isteniyorsa, doktora danışmakta yarar vardır.

Yulaf:

Yulaf, kahvaltılık olarak tüketildiğinde kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir. Yulaf kepeği, mısır gevreği ve yulaf ezmesi kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca yulaf, elma ve armut gibi meyvelerle birlikte beslenme listesine eklenebilir.

Fındık:

Fındık, kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahip bir kuruyemiştir. İçeriğinde bolca E vitamini, tekli doymamış yağlar ve lif barındırır. Fındık ile birlikte günde bir avuç ceviz ve badem tüketerek kolesterol dengede tutulabilir.

Balık:

Omega-3 yağ asitleri, vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Kalbin daha fonksiyonel çalışmasına yardımcı olur, kan basıncını düzenler ve kan inceltici etkisi vardır. Bu özellikleri ile damar tıkanıklığı olasılığını azaltır. Sardalya, ton balığı, somon ve hamsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin içeriklere sahiptir.

Zeytinyağı:

Sızma zeytinyağı antioksidan bakımından en iyi kaynaklardan biridir. Ayçiçek yağı ve tereyağı gibi yağ türlerine göre daha az işlendiği için vücut için daha sağlıklıdır. Zeytinyağı kalori bakımından yüksek bir besin maddesi olduğu için tüketimine dikkat edilmeli ve günde 2 çorba kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Siyah ve Yeşil Zeytin:

Steroller bakımından zengin olan zeytin, kolesterolü düşürücü etki yaratır. Ayrıca antioksidan içeriği ile vücudu kansere karşı korur. Günde 10 adet tuzsuz zeytin tüketilerek kolesterol kontrol altında tutulabilir.

Lahana ve Karnabahar:

Lahana ve karnabahar, içerikleri nedeniyle kandaki kolesterolün artmasını önler. Her iki sebze de zeytinyağlı yemek olarak hazırlanabileceği gibi buhar yöntemi ile de pişirilerek tüketilebilir. Lahana, çorba şeklinde hazırlanarak gün içinde 3 porsiyon olacak şekilde tüketilirse kolesterolü düşürerek kan şekerini dengeler.

Keten Tohumu:

Günde yaklaşık 50 gram keten tohumu tüketmek, kolesterolün %14 civarında düşmesini sağlar. Keten tohumu yoğurda ilave edilerek günlük tüketilebilir. Ayrıca meyve suları ile de karıştırılarak tüketilebilir.

Sarımsak:

Günlük 1 diş sarımsak tüketmek, kolesterolün %9-12 oranında düşmesini sağlar. Kolesterol için sarımsak çiğ olarak tüketilmelidir.

Kepekli Pirinç ve Bulgur:

Bulgur ve kepekli pirinç tüketmek, kandaki kolesterol düzeyini yaklaşık %15 düşürür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İbrahim Saraçoğlu Kolesterol

İbrahim Saraçoğlu Kolesterol

Haber Bülteni

Güncel

İyi Huylu Kolesterol Düşüklüğü

İyi Huylu Kolesterol Düşüklüğü

Güncel

Hdl Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hdl Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?