Ldl Kolesterol Kaç Olmalı?
11 Temmuz 2024

Ldl Kolesterol Kaç Olmalı?

LDL Kolesterol Kaç Olmalı?

LDL kolesterol, vücutta kolesterolü taşımakta ve farklı organ ve dokulara ulaştırmaktadır. Ancak vücutta ihtiyaç fazlası kolesterol olduğunda, bu fazla kolesterol kan dolaşımında birikir. Zamanla kan dolaşımındaki LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol, yoğun ve küçük parçacıklar haline gelir. Bu parçacıklar damar duvarlarında birikerek plak oluşumuna neden olur. Plaklar, bulundukları alanda iltihap, kanama ve kireçlenme etkisi yaratarak damar sertliğine ve tıkanmaya neden olur. Bu nedenle LDL kolesterol, "kötü kolesterol" olarak bilinir.

Kolesterol miktarındaki yükselme oldukça sinsi ilerler; ani değişimler bile fark edilmez. Hem LDL kolesterol yüksekse hem de diğer risk faktörleri varsa, plaklar üzerindeki iltihap reaksiyonları daha fazla olur. Ani ve ağır bir iş sonrasında ya da ağır yemeklerin ardından oluşan tetikleyici faktörler plakta çatlamaya neden olabilir. Bu çatlamalar, pıhtı şeklinde damarları daraltarak ve tıkayarak kalp krizine yol açabilir. Geçirilen kalp krizlerinin üçte ikisi bu şekilde gelişir. Bu tür sorunlar önceden belirlenemez, bu nedenle LDL kolesterol değerinin normal sınırlar içinde tutulması önemlidir. Düzenli aralıklarla kolesterol ölçümleri yapılarak LDL kolesterol kontrolü sağlanmalıdır.

LDL Kolesterol Ne Kadar Olmalı?

LDL kolesterolün düşük olması iyi olarak kabul edilir. Diğer risk faktörleri düşük olan kişilerde LDL kolesterol, 130 mg/dl olarak hedeflenir ve 160 mg/dl'ye kadar olan değerler normal kabul edilir. Ancak damar tıkanıklığı olan veya şeker hastalığı bulunan kişilerde LDL kolesterolün 80 mg/dl'nin altında olması gerekmektedir.

LDL Kolesterolün Düşürülmesi İçin Ne Yapılmalı?

Hedeflenen LDL kolesterol değerlerine ulaşmak için tıbbi tedavi ile birlikte yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu tedavi yöntemleri ayrı ayrı düşünülemez. Sadece tıbbi tedavi uygulanırsa, ilaçlar kullanıldığı sürece LDL kolesterol istenen değerlerde tutulabilir. Ancak ilaçlar bırakıldığında, kolesterol değerleri yeniden yükselir. Yaşam tarzı değişiklikleri tıbbi tedaviye eşlik ederse, kalıcı olarak kötü kolesterolün düşmesi sağlanabilir. Bu nedenle:

  • Sigara içmeyi bırakmak
  • Stresten uzak durmak
  • İdeal kiloya inmek
  • Alkolden kaçınmak
  • Kolesterolü yükseltecek besinlerden uzak durmak
  • Kolesterolü düşüren besinlere yönelmek

Bu arada ilaçların düzenli şekilde kullanılması da gereklidir. Egzersizlerin ihmal edilmemesi, LDL kolesterolün olması gereken seviyelere düşmesine yardımcı olur. Ayrıca, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve sağlıklı yağlar tüketilmesi, LDL kolesterol seviyesini kontrol altında tutmaya katkı sağlar.

Özetle, LDL kolesterol değerlerinin normal sınırlar içinde tutulması, kalp damar sağlığı açısından büyük önem taşır. Düzenli kontroller ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile bu değerlerin kontrol altında tutulması mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

zeynep öztürk

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ldl kolestrol 165,hdl, ilaç kullanmaya gerek varmı.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zeynep Öztürk hanım, LDL kolesterol seviyenizin 165 olması yüksek olarak değerlendirilir. HDL seviyenizi belirtmemişsiniz, ancak genel olarak LDL seviyesinin bu kadar yüksek olması, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Doktorunuz sizin genel sağlık durumunuzu, diğer risk faktörlerinizi ve kan tahlili sonuçlarınızı değerlendirerek ilaç kullanıp kullanmamanıza karar verecektir. Bu nedenle, kesin bir yanıt için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Tuğbay

LDL kolestrol kötü huylu kolestroldür. 165 sınırın üstünde ilaç kullanmaktan ziyade proteinin düşük gıdalar tüketebilirsiniz. Örneğin ceviz yiyebilirsiniz. Ceviz kolestrolu düşürür. Sebze ağırlıklı besinler tüketin. Balık yiyebilirsiniz. Omega 3 vitamini olduğundan balık tüketirseniz kolestrolü düşürür. Kırmızı eti fazla tüketmeyin yağsız kırmızı et yiyebilirsiniz az olacak şekilde.

soru

Samet

10 Mayıs 2024 Cuma

Egzersize basliyoruz
Total kolesterol 223

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Samet, egzersize başlamak harika bir adım! Total kolesterol seviyen biraz yüksek görünüyor. Egzersiz, kolesterol seviyelerini düşürmek ve genel sağlığı iyileştirmek için çok etkili olabilir. Başlangıç olarak, haftada en az 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmayı hedefleyebilirsin. Düzenli yürüyüş, bisiklete binme veya yüzme gibi aktivitelerle başlayabilirsin. Sağlıklı beslenmeyi de ihmal etmemek önemli. Başarılar dilerim!

2. Cevap
cevap

Berra

vücudumuzda, Ldl, hdl, trıgliserit ve bunların toplamı ile ortaya çıkan total kolestrol vardır. total kolestrol 160 geçmemelidir. 223 total kolestrol çok yüksek. Egzersiz ve diyet yapmanız lazım. Spor ve yürüş yapmanız tek başına yetmeye bilir. bunun yanında diyet yapmalısınız. çok fazla kolestrol yükseltecek besinler tüketmeyin. günlük ceviz yiyerek de düşer.

soru

Yeşim taş

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Testlerde ldl 138 çıktı.
Kolesterol 223.sonuç kötümü acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yeşim taş,

LDL ve toplam kolesterol değerleriniz normalden biraz yüksek. LDL, kötü kolesterol olarak bilinir ve yüksek seviyeleri kalp rahatsızlıkları riskini artırabilir. Toplam kolesterol seviyenizin de yüksek olması, diyet ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanızı gerektirebilir. Bununla birlikte, kesin bir değerlendirme için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz size uygun tedavi ve yaşam tarzı önerilerinde bulunacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Hasene

Merhabalar yeşim hanım, ldl optimum aralığı 130-160 arası olduğu için ldl oranınız gayet normaldir. Total kolesterolde 160-200 olan aralık üst limitten biraz fazladır. Hayvansal gıda tüketiminizi düşürerek total kolesterol sonucunuzu optimum aralığa alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

soru

Gul

22 Nisan 2024 Pazartesi

Ldl 264 simdilik ilqc baslamasi doktorum ceviz suyu kullanmami istedi bi süre yoksa hemen ilaca mi başlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gul,

Doktorunuzun ceviz suyu kullanmanızı önermesi, doğal yöntemlerle LDL seviyenizi düşürmeye çalışma yolunda bir adım gibi görünüyor. Ancak, LDL seviyeniz oldukça yüksek olduğu için bu durum sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu yüzden doktorunuzun önerilerini yakından takip etmeniz ve düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmanız çok önemli. Eğer doktorunuz bir süre sonra ilaca başlamanızı önerirse, bu tavsiyeye uymanız en doğru adım olacaktır. Sağlığınızı ön planda tutarak, doktorunuzun yönlendirmelerine dikkatle uymanızı tavsiye ederim.

2. Cevap
cevap

Özerdim

Merhaba Gül hanım, iti kolesterol (ldl) optimum aralığı 130-160 arasıdır. 264 olan ldl değeriniz yüksektir. İlk etapta ilaç kullanmanızı tavsiye etmem. Doğal yollarla yüksek ldl değerinizi hayvansal gıda tüketiminizi azaltarak, spor yaparak fazla kilolarınızdan kurtulmanız ile düşünebilirsiniz. Bardakta ceviz bekletip önce suyunu içip daha sonra cevizleri yemekte kolesterolü düşürür.

soru

Necla koçal

21 Nisan 2024 Pazar

Kan tahlili sonucunda LDL KOLESTEROL 117.7 çıktınasıl

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Necla hanım, LDL kolesterol seviyeniz 117.7 olarak belirlenmiş. Bu değer, genellikle kabul edilen sınırlar içinde yer almakla birlikte, sağlığınız ve mevcut risk faktörleriniz göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli. Sağlıklı beslenmeye, düzenli egzersize ve doktorunuzun önerilerine uymanız kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuzla bu sonuçları detaylı bir şekilde konuşmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Edib

Merhabalar Necla hanım, ldl (kötü kolesterol) olan 117,7 mg/dl olağan optimum aralık 130-160 on altındadır. Bunun optimum aralığa gelmesi için hayvansal gıda tüketimini az da olsa arttırmanız sizin için sizin için yeterli olacaktır. Normaldir endişe edilecek birşey yoktur. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yüksek Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Yüksek Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?

Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kanda Kolesterol Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Kolesterol Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saraçoğlu Kolesterol Kürü

Saraçoğlu Kolesterol Kürü