Çocuklarda Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?
05 Temmuz 2024

Çocuklarda Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Çocuklarda Kolesterol

Günümüzde çocukların, özellikle fast food tarzı bir beslenme düzenine alışkın oldukları gözlemlenmektedir. Küçük yaşta tüketilen yüksek miktarda yağ, ilerleyen dönemlerde kalp damarlarında plaklar oluşmasına ve ateroskleroza neden olabilir. Bu nedenle dengeli beslenmeye küçük yaşlardan itibaren başlanması gerekmektedir. Ancak her çocukta kolesterol sorunu ortaya çıkmaz, çünkü kolesterol sadece yiyeceklerle ilişkili değildir; genetik faktörler de önemli rol oynar. Eğer ailede genetik olarak kolesterol sorunu varsa, çocuklarda da bu durum görülebilir. Ailede, anne veya baba tarafında 50 yaş altı kalp krizi geçiren ve anjiyo sonucu damar tıkanıklığı görülen bireyler varsa, sizde ve çocuğunuzda da kolesterol görülme riski yüksektir.

Çocuğunuzun kolesterol düzeyi normalin üzerinde ise hemen paniğe kapılmayın. Çocukluk çağındaki kolesterol yüksekliği, yetişkinlik döneminde devam etmeyebilir. Ancak önlem almak gerekir. Ailede kolesterol tehlikesi varsa, çocukların kolesterol düzeyini kontrol altında tutmak önemlidir. Çocuklarda görülen kolesterol, %80 ihtimalle ebeveynlerde de görülür. Bu nedenle doğru bir beslenme programı ve hareketli bir yaşam tarzını ailecek uygulamak gerekmektedir.

Çocuklarda Kolesterol Yönetimi

8 yaş üstündeki çocuklar için ilaç kullanımı genellikle uygun görülmemektedir. Çocuğunuzu eğleneceği bir spor ortamına gönderebilirsiniz. Çocuğunuzda kolesterol artışını düşürmek için uygulamanız gereken birkaç kural ise şunlardır:

  • Yumurta yedirin.
  • Balık tüketimini teşvik edin.
  • Ispanak, pazı, roka, nane gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık, kırmızı lahana, kırmızı biber, kırmızı pancar, brokoli, domates, siyah üzüm gibi A vitamini kaynağı besinleri yedirin.

Çocuğunuzu kolesterolden koruyabilirsiniz. İçeriğini bilmediğiniz hiçbir şeyi çocuğunuzun tüketmesine izin vermeyin. Doymuş yağ içeriği yüksek olan besinleri tüketmemeye özen gösterin. Sebzelere ve etlere kızartma gibi yağlı pişirme yöntemlerini evde uygulamayın. Çocuğunuzu sık ve düzenli aralıklarla besleyin. Kek, kurabiye gibi atıştırmalıkları evde yapın, hazır almamaya çalışın. Yemeklerinizin yağlarını ölçülü koymaya özen gösterin. Yemeklerinizde çok fazla tereyağı kullanmayın. Kolesterol takibine çocuklarda 2 yaşından itibaren başlanmalıdır.

Obezite ve Hareketsizlik

Günümüzde çocuklarımızın sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri obezitedir. Bilgisayar başında hareketsiz bir hayat sürmeleri, hem kilo almalarına hem de iyi kolesterol düzeylerinin düşüp kötü kolesterol düzeylerinin yükselmesine neden olur. Çocuğunuza uyguladığınız tüm tedavilere rağmen kolesterol düzeyi düzelmediyse, 10 yaşından büyük çocuklar ilaç tedavisi alabilirler. Çocuklar, küçük yaştan itibaren kolesterolle tanışmaktadırlar. Ancak bu durum her zaman çocuğun yaşam tarzından kaynaklanmaz; yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve fiziksel hareketsizlik de çocuklarda kolesterol yükselmesinde önemli rol oynar.

Örnek Olma ve Yaşam Tarzı

Ebeveynler olarak, çocuklarınıza örnek olmalısınız. Fazla yağlı yiyecekler tüketmemeli, spor yapmalı, yüzmeye gitmeli ve yürüyüş yapmalısınız. Özellikle cips tarzı yağlı yiyecekleri tüketmemelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun kolesterol yüksekliğini engellemiş ve ona örnek olmuş olursunuz. Ayrıca, azar azar ve sık yemek yedirerek karaciğerde kolesterol yapımını azaltabilir ve kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

pakize

11 Mayıs 2024 Cumartesi

çocuğumun kolesterolu çok yüksek daha ayrınrılı bir şekilde neler yapabilirim ayrıca 11 yaşında

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Mârut

Çocuğunuzu yüksek kolesterolden korumak için beslenme tarzında yapılacak olan değişikliklerle birlikte düzenli bir egzersiz programı uygulatmalısınız. Beslenme düzenini oluştururken: Et yerine balık, tavuk tercih edebilir,

çocugunuza sık sık sebze ağırlıklı diyet yemekler yedirebilir, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar kullanabilir ve şekerli, glisemik endeksi yüksek yiyecekleri tüketmesini engelleyebilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Eflin

Pakize hanım, 11 yaşındaki çocuğunuzun kolesterol yüksekliği için mutlaka doktorunuza muayene olmanız gerekir. Küçük yaşta kolesterol yüksekliğinin sebebi incelenmesi gerekir. Yetişkinlerin uyguladığı diyeti uygulayamazsınız. Geçmiş olsun.

soru

MERVE

21 Nisan 2024 Pazar

kızım 5 yaşında genetik olarak LDL kolestrol 216 trigiliserid 336 hdl kolestrol 31 ilaç tedavisi görüyor spor yapıyor başka ne yapabiliriz acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Tülek

Ldl kolestrol trigiliserid kolestrolü yüksek hdl kolestrolü iyi. Çoçuklarda ki kolestrolün olması aileden gelen genetiklerden kaynaklanıyor. Çoçuk endokrin uzmanına gitmelisiniz. Çoçuğunuza proteini yüksek besinler vermemelisiniz. İlaç tedavileri nasıl büyükler için varsa çoçuklar içinde vardır. Ebeveyinler doktorlar tarafından bilinçlendirilerek bebeğinizin nasıl besleneceğini söylerler. Ebeveyinler de bu hastalıkta bilinçli olmaları çoçukları içindir.

2. Cevap
cevap

Yarkın

Çoçuklar da erken yaşta kolestrolin yüksek çıkması genellikle annenin kolestrolü yüksek olmasından kaynaklıdır. İlaç tedavisinin yanında yüksek proteinli yemekler yedirirmemelidir. Sebze tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerini ise yağsız olanı tüketilmelidir. yumurta günlük 1 tane verebilirsiniz. Günde 3 veya 4 tane ceviz kolestrolü düşürür. Aylık doktor kontrolüne gidip kolestrol tahlili yaptırınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolesterol Baş Ağrısı Yapar mı?

Kolesterol Baş Ağrısı Yapar mı?

Kolesterol Düşüren Meyveler Nelerdir?

Kolesterol Düşüren Meyveler Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Hdl Kolesterol Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hdl Kolesterol Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Kolesterol Ldl

Kolesterol Ldl

Güncel

Kolesterol Düşüren Sebzeler?

Kolesterol Düşüren Sebzeler?

Güncel

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?