Kolesterol Trigliserid Nedir ve Kaç Olmalıdır?
12 Temmuz 2024

Kolesterol Trigliserid Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kolesterol ve Trigliserid

Kolesterol ve trigliserid, vücudumuzda dolaşan kan yağlarıdır. Vücudumuzun bunlara belirli oranlarda ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak her ikisinin de vücutta fazla miktarda olması, damar sertliği nedeni olup, kalp krizine, hatta felce kadar gidebilir. Normalde, trigliserid seviyesi HDL (iyi kolesterol) seviyesine bölündüğünde, elde edilen oran ikinin altında olmalıdır. Bu normal değerlerdir. Kolesterol gibi, trigliserid de kalp krizi sebebi olarak kabul edilir. Karaciğerde yakılmayan her şeker, depo edilmek üzere trigliseride çevrilir. Vücutta olması gereken normal trigliserid değeri 150 mg/dl'nin altında olmalıdır. 200 mg/dl'ye kadar olanlar hafif yüksek, bunun üzerindekiler yüksek risk sınıfındadır. Bu kişilerde damar tıkanıklığı nedeniyle felç geçirme olasılığı %30 oranında artar. Bu yüzden kolesterol ve trigliserid değerleri mutlaka normal seviyelerde tutulmalıdır.

Kolesterol ve Trigliseridin Kaynakları

Kolesterol, vücutta bir yandan karaciğerde üretilirken, bir yandan da besinlerden alınır. Trigliserid ise yine karaciğerde üretilirken, bir kısmı besinlerden alınır. Ancak kolesterol genellikle yağlı yemeklerden alınırken, trigliserid karbonhidrat grubu olan patates, şeker, nişasta, pirinç gibi besinlerden alınmaktadır. Ayrıca trigliserid, kolesterole göre daha değişken bir kan yağıdır. Kolesterolü düşürmek çok zor olurken, trigliserid kalıtsal olarak yüksek olmadığında, birkaç gün yapılacak diyet sayesinde düşürülebilir. Buna bağlı olarak trigliserid seviyesi ölçülürken, mutlaka bir gece önce ağır yemekten, alkol almaktan ve tatlı yemekten kaçınmanız gerekir. Bu faktörler bile trigliserid değerini farklı çıkarabilir.

Kolesterol ve Trigliserid: Zararlı mı?

Kolesterol ve trigliseridin yüksek olması, beyin ve kalp damar hastalıklarını beraberinde getirir. Normal seviyelerde olduklarında, vücutta yararlı işlevleri vardır. Ancak bu yağların zararları kendilerinden kaynaklanmaz; kanda fazla olmalarından kaynaklanır. Bu yüzden kolesterol ve trigliserid fazlalığını düşürmek gerekir. Bu yağlar tek başına etken olsa da, başka etkenlerle oluşan kalp ve damar hastalıklarının bile hızla ilerlemesine neden olabilir. Yani kolesterol ve trigliserid yüksekliği zararlıdır.

Kolesterol ve Trigliserid Yüksekliğinin Tedavisi

Her hastada uygulanabilecek, herkes için geçerli bir tedavi yolu bulunmamaktadır. Hastalara ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz uygulamaları şeklinde tedavi uygulanabilir. Her iki kan yağının yüksekliğinin farklı normları ve seviyeleri vardır. Bu nedenle tedavi stratejileri de farklı olur. Ancak hepsinin ortak tarafı, iyi bir diyet programı uygulanması ve egzersiz yapılmasıdır. Bu yöntemler, kan yağlarını belirli bir seviyeye düşürebilir. Tedaviye ilaç eklendiğinde, tedavi desteklenmiş olur. En düşük dozda ilaçla takviye edilmiş diyet ve egzersiz programı, kolesterol ve trigliserid seviyelerini kısa sürede normal düzeye çekecektir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Kolesterol ve trigliserid seviyelerini kontrol altında tutmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme: Yağ oranı düşük, lif oranı yüksek gıdalar tercih edilmelidir.
  • Düzenli egzersiz: Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik egzersiz yapılmalıdır.
  • Sigara ve alkol tüketimini azaltma veya tamamen bırakma: Bu alışkanlıklar, kan yağlarını olumsuz etkiler.
  • Stres yönetimi: Stres, kan yağlarını yükseltebilir. Meditasyon ve yoga gibi teknikler kullanılabilir.
  • Rutin sağlık kontrolleri: Düzenli olarak kan testi yaptırarak kolesterol ve trigliserid seviyelerini takip etmek önemlidir.

Kolesterol ve trigliserid seviyelerini kontrol altında tutarak, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

p....

09 Mayıs 2024 Perşembe

kolesterol baş agir yapitirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ali Yiğit

Merhaba, perhize dikkat etmeyip tükettiğiniz yiyeceklerden sonra kolesterolünüzün yükselmesi başın arkasında ağrı şeklinde hissedilir. Geçmiş olsun.

soru

adem

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Kolesterolum. 228 trigliserid 331 yardımcı olursanıs sevinirim 55 yaşındayım şeker hastasıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Özozan

merhaba Adem bey, kolesterol kandaki doymuş yağ oranıdır ve sizin kolesterol, trigliserid oranınız yüksektir. Şeker hastası olmanızla beraber gazla kilolarınızı vermeniz, spor yapmanız hayvansal gıda tüketiminizi azaltıp sebze ağırlıklı beslenmeniz gerekir. Sağlıklıcgünler dilerim.

soru

fatma Görez

01 Mayıs 2024 Çarşamba

TRİGLİSERİD değeri 321.24 nasıl düşürebilirim.tşk

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Hikmetullah

Merhaba Fatma hanım, trigliserid optimum aralığı 150-200 araştırır. oranınız optimum değeri üstündedir. Bunun için sıkı bir site ile beraber spor, egzersiz yapmanız yüksek olan teigliserid değerinizi düşürecektir. Bu süreç içinde yağlı ve hayvansal gıdalardan uzak durmanız tedavi sürecinizi kısaltacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Durcan

Merhabalar Fatma hanım, yüksek teigliserid oranınızı düşürmek için fazla kilolardan kurtulma, şekerden uzak durma, lifli yiyecekler tüketmeye özen gösterme, fruktoz içeren besinlerden uzak durma, az yağlı beslenmeye dikkat etmek, düzenli uyku, omega-3 yağı tüketmeyi tercih etmek ve bunları düzenli bir spor ile kombinlerseniz çok rahat bir şekilde triglerisid oranınız düşecektir.

soru

Nefiş

05 Nisan 2024 Cuma

Trigliserid 388 yaşım 28 kilom 73 neden bu kadar yüksek olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Peren

Merhabalar, triglesid damarda bulunan kan yağıdır ve optimum aralığı 150-200 arasıdır. 338 olan trigserid oranınız üst limitten epey fazla olduğu için hayvansal gıda ve yağları kısıtlayıp dikkat etmeniz gerekir. Dikkat edilmez ise damar tıkanıklıklarına sebep olabileceği için ciddiye alınmalıdır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yüksek Kolesterol Diyeti Listesi

Yüksek Kolesterol Diyeti Listesi

Kolesterol Baş Döndürür Mü?

Kolesterol Baş Döndürür Mü?

Kolesterol Seviyeleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kolesterol Seviyeleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İbrahim Saraçoğlu Kolesterol

İbrahim Saraçoğlu Kolesterol

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kötü Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Hdl Kolesterol Nedir?

Hdl Kolesterol Nedir?

Güncel

Kolesterol Baş Dönmesi Yapar mı?

Kolesterol Baş Dönmesi Yapar mı?

Güncel

Hdl Kolesterol Nasıl Yükseltilir?

Hdl Kolesterol Nasıl Yükseltilir?