Düşük Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Düşük Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

Düşük Kolesterolün Önemi ve Riskleri

Düşük kolesterol, yüksek kolesterol gibi ciddiye alınmalıdır. Kolesterolün düşük olması, yüksek olması kadar sağlığa zararlı etkiler yapabilir. LDL (kötü kolesterol) yüksekliği damarlar açısından risk faktörü sayılır. Kalp krizinden ve felçten korunmak amacıyla kandaki yüksek orandaki LDL kolesterolün düşürülmesi gerekir. Düşük kolesterol değerleri burada çok önemli bir konuma gelmektedir. Eğer HDL (iyi kolesterol) oranı düşük seviyede olursa, kötü kolesterolle savaşmak mümkün olmaz. Çünkü damarlarda biriken kolesterolü toparlayan ve karaciğere gönderen iyi kolesteroldür. Bu yüzden sadece kötü kolesterolün normal seviyelere düşürülmesi için bir tedavi uygulanması çözüm değildir. Uzmanlar, bu konuda iyi kolesterol düşüklüğünün de dikkate alınmasını tavsiye ederler. Kişiler kolesterole bağlı olarak damar risklerini belirlemek istiyorlarsa, sadece kötü kolesterolü değil, iyi kolesterolü de kontrol altında tutmaları gerekir.

HDL iyi kolesterolün düşük olması genellikle genetik etkenlerden kaynaklanır. İnsülin direnci bulunanlarda, şeker hastası olanlarda, kilosu fazla olanlarda, tansiyonu yüksek olanlarda, ürik asit seviyesi yüksek kişilerde ve trigliserit yüksekliği bulunanlarda genellikle düşük kolesterol sorunu olur. Buna sigara alışkanlığı, kilo alma, hareketsiz yaşam ve doymuş yağ tüketiminin fazla olması gibi etkenler eşlik ederse, HDL iyi kolesterol oranı daha fazla düşebilir.

Düşük Kolesterol Sağlık Açısından Risktir

HDL iyi kolesterol oranı düşük kişiler, damar sağlığı bakımından en riskli bireyler olarak kabul edilir. Kadınlarda iyi kolesterol 50-55 mg/dL, erkeklerde ise 45-50 mg/dL oranlarının altında olmamalıdır. Bu oranların 40 mg/dL altına düşmesi halinde risk daha fazla artar. Bu durumda düşük kolesterol artırılmalı ve kalp hastalıkları, inme gibi sorunlar önlenmelidir. İyi kolesterolün yükseltilmesi için kullanılan etkin bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak kötü kolesterolün düşürülmesi için uygulanan tedavide kullanılan ilaçlar %5-35 arasında iyi kolesterolün yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden düşük kolesterol için alınacak en iyi yöntem egzersiz yapmaktır. Çünkü beslenme bile iyi kolesterolün yükseltilmesinde fazla etkili olmamaktadır.

Kişilerin düzenli olarak kolesterol tetkiklerini yaptırması, hem kötü kolesterolü hem de iyi kolesterolü kontrol altına almaları açısından önemlidir. Ölçüm sırasında sadece LDL kolesterolü değil, her ikisinin birden ölçülmesi gerekir.

Düşük Kolesterolü Yükseltmek Mümkündür

HDL iyi kolesterolün düşüklüğü, aynı LDL kötü kolesterolün yüksekliği kadar önemlidir. Damar hastalıkları bakımından başka risk faktörleri olan kişilerde bu durum daha da önemlidir. Düşük kolesterol durumunda, omega-3 almaya, düzenli egzersiz yapmaya ve kilo vermeye dikkat edilmelidir. Sigara içenler sigarayı bırakmalı, günde 1000-1500 mg niasin almaya dikkat etmelidir. Bir B vitamini olan niasin bu oranlarda alındığında, %15-25 oranında HDL kolesterolün yükselmesine etkili olur. Ancak bu konuda doktorun tavsiyesinin alınması önemlidir. Kötü kolesterolü yüksek olan kişiler, doktora danışarak statin grubu ilaçları kullanabilir. Bu ilaçlar, belli oranda iyi kolesterol düşüklüğüne de iyi gelmektedir. Bir yandan kötü kolesterolü düşürürken, diğer taraftan iyi kolesterolde de yükselmeye neden olurlar. Fibrik asit seviyesi yüksek olan kişiler, fibrik asit türevi kullanırlarsa, iyi kolesterol düşüklüğünde yararlı etkileri olabilir. Düşük kolesterol seviyesini %5-15 oranında yükseltebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni