Kolesterol Düşüren Bitkisel Çaylar
25 Haziran 2024

Kolesterol Düşüren Bitkisel Çaylar


Kolesterol düşüren bitkisel çaylar, bitkisel çayların kolesterolü düşürme potansiyeli üzerine yapılan uzun süreli araştırmaların sonucunda dikkat çekmektedir. Özellikle "Camellia sinensis" bitkisinden üretilen yeşil çay üzerine yapılan çalışmalar oldukça fazladır. Bazı bitkisel çaylar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir; ancak bu çayların sizde yaratabileceği yan etkileri göz önünde bulundurarak tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Örneğin, çok fazla tüketilen yeşil çay mide bulantısı, uykusuzluk ve sindirim sorunları gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı şekilde aşırı derecede siyah çay tüketmek vücuttaki demir miktarını azaltarak olumsuz etkiler sağlayabilir. Ayrıca düzenli olarak almanız gereken bir ilacınız varsa, bu ilaç içtiğiniz bitkisel çay ile etkileşime geçerek başka rahatsızlıklara yol açabilir. Emzirme döneminde veya gebe iseniz kesinlikle kolesterol düşürmek amacıyla doktorunuza danışmadan bitkisel çay tüketimi yapmamalısınız.

Kolesterol Düşüren Bitkisel Çaylar Hangileridir?

Öncelikle şunu çok iyi bilmelisiniz ki sadece bitkisel çay tüketerek kolesterolü düşürmek pek mümkün değildir. Çünkü kolesterol, genetik özellikleriniz, yaşam biçiminiz ve tükettiğiniz gıdalar ile yakından alakalıdır. Kolesterol düşürme amaçlı çayların etkisini görebilmek için az yağlı ve düşük kolesterollü bir diyet programınızın olması gereklidir.
  • Yeşil çayın kolesterol düşürmeye yardımcı etkisi oldukça uzun süreden beri tartışılmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre, yeşil çay tüketildiğinde kolesterolün bağırsaklardaki emilimi daha az olmaktadır. Yeşil çayın LDL'yi (kötü kolesterol) azaltarak, HDL'yi (iyi kolesterol) yükselttiği yönünde sonuçlar bulunmaktadır. Çünkü yeşil çay üretilirken siyah çaya oranla çok daha az işlemden geçirilmektedir. Çayın içeriğinde bulunan yararlı maddeler daha az etkilendiğinden dolayı yeşil çay kolesterol düşürme etkisi açısından daha değerli bulunmaktadır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan katekin adlı bir maddenin kolesterol düşürücü özelliği tespit edilmiştir. Yine yeşil çayda bulunan polifenol adlı antioksidanın da kolesterol düşürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Siyah çay tüketmenin kandaki lipid seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Tabi ki az yağlı ve düşük kolesterollü gıdalarla beslenme şartı unutulmamalıdır.
  • Düzenli olarak mate çayı tüketmek, vücutta paraoksonaz isimli bir enzimin üretilmesine yardımcı olarak LDL kolesterolü düşürmeye katkı sağlamaktadır.
Kolesterolün dengede olmaması pek çok farklı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bunların başlıcaları kalp ve damar hastalıklarıdır.

Kolesterol Düşüren Bitkisel Çay Tarifi

  • 2 çay kaşığı yeşil çay
  • 1 çay kaşığı biberiye (Biberiyenin tansiyon yükseltici etkisi olduğundan yüksek tansiyonu olanlar kesinlikle biberiye eklememeli)
  • 1 çay kaşığı kadar ökse otu
  • 1 çay kaşığı ısırgan otu
  • 1 çay kaşığı karabaş otu
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu

Kolesterol Düşüren Bitkisel Çay Nasıl Yapılır?

Kaynatılmış olan suyun içine bitkiler atılır ve ocağın altı kapatılarak çay demlenmeye bırakılır. Ilık hale gelince süzülerek aç karnına günde en fazla 2 defa tüketilir.

Yalnız, belirttiğimiz gibi, başka rahatsızlıkları olanlar, tansiyon, mide ile alakalı sıkıntısı olanlar ve başka rahatsızlıklarına bağlı olarak düzenli ilaç tüketenler bu tür çayları doktorlarına danışmadan kesinlikle içmemelidirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kolesterol Ldl

Kolesterol Ldl

Haber Bülteni

Popüler İçerik

T Kolesterol Nedir?

T Kolesterol Nedir?

Kötü Huylu Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kötü Huylu Kolesterol Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Kolesterole İyi Gelen Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kolesterole İyi Gelen Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Total Kolesterol Yüksekliği Kaç Olmalı?

Total Kolesterol Yüksekliği Kaç Olmalı?

Hdl Kolesterol Nedir?

Hdl Kolesterol Nedir?

Güncel

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Güncel

Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?

Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?